Дилема

Представете си, че сте човек, който държи на опазването на околната среда. Представете си, че събирате разделно отпадъците, не ползвате найлонови торбички, ползвате енергоспестяващи крушки, изключвате осветлението, когато в стаята няма никой и спирате водата, докато си миете зъбите.

А сега си представете, че ви се налага да пътувате на 2500 километра разстояние и имате избор между автобус и самолет. С автобус времето за пътуване е 40 часа, а със самолет – 2 часа. В първия случай се налага да прекосите цяла Европа и да прекарате две нощи в седнало положение. Във втория – половин тон въглероден двуокис ще ви тежи на съвестта….

А личния пример?…

Advertisements

Етикети: , ,

10 Коментари to “Дилема”

 1. BORIME4KA Says:

  А влак?

 2. waterfairy Says:

  С влак е още по-зле – 52 часа, с две прекачвания и е по-скъпо.

 3. BORIME4KA Says:

  Можеш да летиш самолет и да си заплатиш емисиите, ако искаш да си много зелена. Аз обаче сещам за прекаления светец…

 4. seddass Says:

  От ауспуха на автобуса също не излизат розички и водни пари 🙂

 5. Alis Says:

  Не вярвам Ал Гор да се е движил с кораби и автобуси, като е изнасял презентацията за глобалното затопляне на толкова места по света.

 6. Звездомир Says:

  Хора, само да ви светна, че със самолет замърсението е по-малко от колкото с автобус. Ако смятате 1 автобус и ч самолет – добре, но все пак самолета превозва около 600 човека, а рейса ~ 50. Тоест един полет със самолет се равнява на 12 курса с автобус. Сега някой математик да смята кое колко изгаря, но по мой изчисления самолета е доста по-екологичен. Така, че аз определено ще пътувам със самолет. 😉

 7. Gavriel Says:

  Звездомир е прав, още повече – самолетите няма да изгорят безумно повече гориво (а и горивото им не е по-мръсно от дизела). Освен това не оставят гуми по пътищата и тонове обвивки по крайпътните кошове, каквито трупат хората, пътуващи два дена с автобус.

 8. waterfairy Says:

  Не е вярно, че замърсяването е по-малко със самолет! Как ще е вярно, помислете малко! Първо, отделеният въглероден двуокис при полет със самолет се дели на броя пътници, същото важи и за пътуването с автобус. Полученото количество за един човек в самолет е доста по-голямо от това за един човек в автобус. Второ, въпросът не е в мръсно или чисто гориво, изчислява се отделеният въглероден двуокис. И трето – а колко пластмасови прибори, чинии, чаши за еднократна употреба оставят 400 човека след един полет?

 9. Gavriel Says:

  Почти николко, тъй като самолетните компании не ги изхвърлят в контейнера до летището.

  Колкото до CO2 – самолетите отделят наполовина на колите на обща база, а и двете отделят по-малко от животните, отглеждани за храна. Ако искаш да ти е чиста съвестта – поне остави колата пред блока и отиди с градски транспорт. Направи го 240 пъти в годината и после може да използваш един-два пъти самолет, без да се притесняваш за личния пример…

 10. Keit Says:

  Нямам кола – вървя пеша или ползвам градски транспорт всеки ден от годината 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: