История на нещата

Замисляли ли сте се някога от къде идват всички неща, които употребяваме ежедневно? А къде отиват след като ги изхвърлим на боклука? Защо консумацията се е превърнала в начин на живот, а пазаруването – в ритуал? Знаете ли, че за последните 50 години хората по света са консумирали повече стоки и услуги, от колкото всички хора, които са живели на планетата преди това? А знаете ли, че 99% от материалите, изпозлвани за производството на продукти, отиват на боклука едва шест месеца след закупуването им…

Защо се получава така, че работим от сутрин до мрак, само и само за да можем да си позволим да си купим нещо. И защо в най-често в свободното си време, което всъщност е доста кът, или пазаруваме, или гледаме телевизия, където ни втълпяват, че това, което сме си купили вече е демоде и е време да си купим ново…

Отделете 20 минути, за да гледате това филмче. Струва си.

http://storyofstuff.org/

Advertisements

3 Коментари to “История на нещата”

 1. TAfricanski Says:

  Това се нарича икономически растеж. БВП (бтутен вътрешен продукт) е сборът на цените на всички стоки и услуги, произведени в държавата. Ако ние не ги купуваме, те няма да се произвеждат, няма да има работа и ще зависим от това дали няма да удари градушка точно нашата нива, за да умрем от глад. Не можеш да спреш развитието на света, а консумацията е в основата на това развитие. Друг е въпросът, че трябва да се консумира умно и да се произвежда умно. Но спирането на консумацията не е начин!

 2. waterfairy Says:

  Ако икономически растеж означава да купуваме все повече и да го хвърляме все по-бързо на боклука – не, благодаря. Ресурсите на планетата все в един момент ще се изчерпят, ако не се промени нещо радикално в тази система.

 3. bleubutterfly Says:

  Това филмче е нещо като шамар през лицето. Не че досега не съм осъзнавала повечето от казаното, но обяснени по този толкова достъпен начин, нещата изглеждат още по-страшни, именно защото истината е толкова елементарна и въпреки това никой не иска да я осъзнае.
  Между другото, първите няколко изречение от поста ти ми напомниха на филма Fight Club. Там нещата не са изложени толкова документално, но пък всичко е много по-зрелищно. Ако имаш малко време, препоръчвам ти да го гледаш.
  Имаш ли нещо против да публикувам филмчето и в моя блог ( с връзка, разбира се, и към твоя)?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: