Да посадиш дърво

Миналата неделя времето беше лошо и събитието се отложи, но тази седмица всички шансове бяха на наша страна. Събрахме се доста хора. Автобусът ни стовари до една поляна и от лесничейството ни връчиха три инструмента за засаждане, нещо като триъгълна лопата с две дръжки, и три съда с миниатютни фиданки и ни пратиха на една обрасла с треволяк поляна. 

Аз си представях, че ще ни дадат някоя равна симпатична поляна с оразмерени редове, а дръвчетата, които ще садим, ще са поне метър високи. Тези бяха още съвсем малки – бебета дръвченца – някъде около 20-30 сантиметра високи и съвсем тънички, но с добре оформена коренова система. За да стане една такава издънчица дърво, високо поне 3 метра, са необходими минимум 5 години… Свикнали сме да приемаме съществуването на гори като даденост, но съвсем не ни минава през ума, че за да се превърне гората в това, което е, е необходимо много време и грижи. А унищожаването може да стане съвсем бързо – само с няколко замахвания на брадвата.

След като приключихме със саденето, слязохме да се разходим до плажа. Явно не ни бяха достатъчно добрите дела за деня, защото някой извади чували за смет и докато се разхождахме, събрахме доста боклуци, изхвърлени от морето на плажа.

Хубав ден беше 🙂

pict0990.jpg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: