За добрия пример

Темата за това защо е мръсно навсякъде около нас е толкова болна, че вече е на умиране…

Огромен брой хора в къщите си не дават и прашинка да падне, а казват „какво ме е грижа за градинката пред блока/улицата/парка и т.н“. Oплакват се от грозната, мръсна и неприятна среда, в която живеят, a в същото време продължават да хвърлят безразборно боклуците си навсякъде. Аргументите често са „то и без това е мръсно“, „всички правят така“, „когато другите спрат, и аз ще спра“, „няма достатъчно кошчета“, „общината не чисти достатъчно“ и много други от тоя сорт. Любимо ми е изказването „защо аз да пазя чисто, като комшията от петия етаж пак ще си хвърли боклука през терасата“. 

Ако изобщо могат да се нарекат аргументи, защото това са само неудачни извинения и съвсем малко трябва да се замислиш, за да стигнеш до извода, че виновните са тези, които замърсяват, а не тези, които не чистят достатъчно.

Знам, че този мой постинг едва ли ще достигне до онези, които са абсолютно безнадеждни и прости селяни. Надеждата ми е, че ще достигне поне до тези, които са достатъчно интелигенти и съвестни и които са в състояние да дадат добър пример на онези, които не са достатъчно мотивирани.

Поемете инициативата и дайте добър пример. Има доста хора, които биха участвали в някое почистване или друго мероприятие, ако има кой да ги организира. Ако видите, че някой си изхвърля боклука, когато само на два метра до него има кошче, вдигнете го и го хвърлете. Може този, който го е хвърлил да се замисли, а може и тези, които са наоколо също да се замислят. Дори да не започнат и те да прибират чужди боклуци, достатъчно е да се замислят следващия път преди да хвърлят своя боклук на земята. Разделяйте си домашните отпадъци и вместо да си казвате „те и без това после ги събират на едно място“, проверете дали това наистина е така. Вместо да мислите, че няма смисъл да ходите на протест, защото нищо няма да се промени, отидете, защото един човек може и да не успее, но 100 могат.

Промяната в мисленето е нещо, което трябва да се култивира с години, у някои хора дори и повече. 🙂 Една от най-важните промени е да се отърсим от заблудата, че „от мен нищо не зависи“. Дайте своя добър пример за това, че нещата зависят от всеки един човек.

Този пост е свързан с инициативата Blog Action Day.

Advertisements

Етикети: , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: