Почистихме :)

Изключително съм доволна от днешния ден. 🙂 След известни перипетии, се добрахме тъкмо навреме до сборния пункт за почистването на природен парк „Златни пясъци“. Имаше и млади, и по-възрастни хора, хора от различни екологични организиции и дружества, както и просто ентусиасти, като нас. Вървяхме по синия маршрут от паркинга на Аладжа манастир през чешма „1300 години България“, хижа „Корабостроител“, чешма „Йордан Минков“, хотел „Горски рай“ до дирекцията на парка.

Събрахме огромно количество чували с боклук. Намерихме невероятни находки – желязна кофа, една автобусна и една автомобилна гума, кълбо прежда, ролка тапети, една дамска обувка (втората така и не се намери), както и стотици найлонови торбички, опаковки, пласмасови и стъклени бутилки, пластмасови чинии и чаши, консервни кутии и милиони цигарени фасове.

Попаднахме и на няколко грозни сметища – под поляната „Хармана“ и под хотел „Горски рай“, които беше невъзможно да се почистят и за които организаторите от парка обещаха да извикат машина.

Паркът е толкова красиво място, не мога да си обясня защо хората, които ходят на пикник, без капчица съвест изоставят боклуците си, вместо да си ги приберат. Нима е толкова трудно, особено ако си с кола, да ги събереш в една торбичка и да ги изхвърлиш в някой контейнер, вместо да ги метнеш в най-близките храсти… Ума ми не я побира тази липса на култура ли, възпитание ли, съвест ли, не знам и аз…

Но това не се случва само в парковете и на местата за пикник. То е навсякъде. И не виждам как можем да очакваме от човек, който не умее да си изхвърля отпадъците както трябва, да върши каквото и да е било друго, както трябва. Какво ли трябва да се случи, за да се промени това?

Ето и малко снимки от събитието:

Камен Воденичаров с кратко обръщение и послание „Боклукът в раниците“. Но ние тези работи си ги знаем, по-добре да ги обяснява на тези, които правят боклука, а не тези, които го събират.

Ценна находка

Още по-ценна находка

Поглед от горе

И поглед надолу…

Самотна пейка

Най-малкият участник 🙂

Нашата група от ентусиасти

Advertisements

2 Коментари to “Почистихме :)”

  1. cx Says:

    Разбрах за това мероприятие в предишния ден и много исках да отида, но нямаше с кой. Оказа се, че дори на близки приятели изобщо не им пука и не ги вълнува това 🙂

  2. waterfairy Says:

    Следващият път като разбера за някое такова събитие, ще ти се обадя 🙂
    Иначе и при мен го имаше същото, но аз все се надявам малко по малко да се променят нещата…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: