Да събирам ли разделно отпадъците?

Или към настоящия момент е абсолютно безмислено това ми начинание? Този въпрос ме мъчи от известно време и прерових доста сайтове и купища информация, докато стигна до отговора в някакъв логичен и подреден вид. Държа да отбележа, че ме глождят съмнения не относно ползата от разделното събиране по принцип, а от начина на изпълнение в български условия. За ползата от самото рециклиране на отпадъците всеки би могъл да намери купища добре представена информация.

В сайта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) единственото видно по темата е т.нар. Брошура за информиране на гражданите за разделното събиране на отпадъци, която се оказва кратичко обръщение с призивен патос на министъра към гражданите.

След известно ровене из най-разнообразни интернет сайтове стигнах до извода, че в момента у нас има пет* фирми, които се занимават с разделното събиране. Те се наричат „организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки“ и за да изпълняват дейността си получават разрешение от министъра на околната среда и водите.**

Тези пет организации са: Екобулпак АД, Булекопак АД, Екопак България, Реко Пак АД и РеПак.

Всяка от тези организации сключва договори с общини, като се задължава да: постави цветни контейнери за разделно събиране, да осигури извозването, сортирането, обработката и транспортирането на отпадъците до рециклиращи предприятия. Всичко това е за сметка на организацията, но и печалбата също остава за нея.

Опитах се да направя списък*** коя община към коя фирма е, въз основа на сайтовете им, но не на всички имаше такива данни, а в някои от общините се застъпват – предполагам, че в един и същи град разделното събиране се обслужва от повече от една фирма. За най-сигурно кой точно се занимава с разделните ви отпадъци, може да видите емблемата върху самите контейнери – трябва обезателно да има такава.

Въпреки наглед стройната организация на системата, с просто око се забелязват следните проблеми:

– В цветните контейнери се изхвърлят всякакви боклуци.

– Не малък брой контейнери загиват безславно (така или така).

– Голяма част от гражданите смятат, че отпадъците се събират отново в един камион и от разделното събиране няма никаква полза.

За първия и втория проблем няма какво да коментирам. Всичко е въпрос на култура и съвест. Не смятам, че това е причина за отказване от разделното събиране. Само едно не мога да си обясня – нима тези хора, които изхвърлят гадости в цветните контейнери не могат да четат? Или са умопомрачително тъпи? Или пък правят напук?? Надявам се с времето тези случаи ще намалеят, особено ако въведат глоби за неправилно изхвърляне или пък намалят таксата смет при правилно разделяне.

Що се отнася до третия проблем – след щателно проучване стигнах до следните изводи:

Има два типа системи за събиране – едната е с два контейнера, а другата – с три. При първата стъклото се събира отделно, а хартията, пластмасата и метала – заедно. При другия – стъклото е отделно, хартията е отделно, пластмасата и метала са заедно.

При събирането на отпадъците стъклото се извозва отделно. Това може да става и със същия камион, но той трябва да има отделение за стъкло. За останалите три материала в крайна сметка няма значение дали са разделени или смесени. Разделянето на три контейнера от начало е било направено за улеснение, но явно са преценили, че са достатъчни и два контейнера, защото пластмасата, хартията и метала така или иначе се смесват. За съжаление, наличието на два или три контейнера действа допълнително объркващо.

След като се събере, стъклото се сортира по цветове и се извозва до заводи, които използват рециклирано стъкло. Пластмасата, хартията и метала се сепарират върху движеща се лента, балират се и съответно се извозват до предприятия за преработка на хартия, предприятия за преработка на пластмаса и предприятия за преработка на метал. Организацията на самия процес на сепариране зависи от фирмата изпълнител, но у нас все още се прави предимно ръчно.

Съществува и още едно допълнително затруднение, което демотивира хората. От няколко човека вече чувам, че разделното събиране все още не било започнало – това било само подготовка, за да се свиква. След време щели да започнат да ги събират наистина разделно…. Така по-неинформираните се заблуждават и решават да изчакат докато системата започне да работи ефективно.

Но разделното събиране е започнало. Щом имате цветен контейнер пред дома си, значи и във вашия град е стартирало. И от всеки един от нас зависи дали то ще бъде ефективно или не.

Аз лично смятам да продължа да го правя, защото има смисъл.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

* На едно място се споменаваше, че фирмите са шест, но в крайна сметка така и не намерих официален списък (например на сайта на МОСВ) с тези фирми. Ако някой желае да сподели такава информация, много ще му бъда благодарна.

** Ако трябва да цитирам точно, макар че тук леко се губя: разрешението е „съгласно чл. 62 от Закон за управление на отпадъците (ДВ, бр.86/2003 г.). То дава възможност за изпълнение на задълженията на производителите и вносителите на опаковани стоки по смисъла на чл.11 от Закона за управление на отпадъците (ЗУО) и на Наредба за опаковките и отпадъците от опаковки (ДВ, бр.19/2004г.), чрез колективна система представлявана от Организацията по оползотворяване.“ (от сайта на МОСВ)

***- Екобулпак (София – райони Надежда, Възраждане, Изгрев и Слатина, Пловдив, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Габрово, Севлиево, Свищов, Търговище, Горна Оряховица, Русе, Ловеч, Петрич, Балчик, Велинград, Айтос, Дряново, Провадия, Невестино, Ихтиман и др.)

Булекопак (Община София – райони Люлин, Младост, Искър и Нови Искър, Община Елин Пелин и Община Чепеларе (включва и Пампорово))

Екопак България (над 45% от общините в България, включително София – райони Красно село, Средец и Триадица, Варна, Добрич, Каварна, Кърджали и др. )

Реко Пак АД (Луковит, Червен бряг, Приморско, София – райони Овча купел, Подуяне, Красна поляна, Илинден и Студентски)

РеПак (Гоце Делчев, Ямбол, Самоков, Курорт Боровец, София – райони Студентски и Панчарево, Елхово, Сатовча, Гърмен, Хаджидимово, Костенец, Благоевград, Долна Баня)

Advertisements

3 Коментари to “Да събирам ли разделно отпадъците?”

 1. Петър Събев Says:

  Добър и подробен пост, Кейт!
  От дълго време изхвърлям отпадъците си разделно, опитвам се да накарам и родителите ми да го правят.
  Виждал съм много кофти неща – например камион на фирма „Волф“ (за обикновените контейнери) да изхвърля жълт контейнер на ЕкоБулПак с отпадъци за рециклиране (София, ж.к. Гео Милев). За щастие, не се беше повторило.
  Виждал съм как огромните кофи за боклук в офиса със старателно разделени отпадъци се смесват „в едно цяло“ от чистачката и се изхвърлят в сивите, метални контейнери. Направихме й забележка, поправи се…
  Между другото, има и още една част от отпадъците, която може да се намали – хранителните продукти. Макар и развалени, тези отпадъци могат да се оставят на специални места, където да изгният и да бъдат суровина за естествено наторяване. Някои птици (като лешоядите) също имат нужда от места с подобна храна (повечето лешояди са застрашени, именно защото се хранят с отровена от останалите отпадъци храна по сметищата).

 2. UZUMAKI Says:

  Преди няколко месеца някакъв кретен подпали контейнерите за разделни отпадъци, които са на 2 крачки от входа ни. Каква клада само се получи! 🙂 Но като изключим адреналина, други плюсове в историята няма… Аз лично хвърлям боклуците си все още в металните контейнери, но понякога ги сортирам и в „разделните“. Мисля, че разделното събиране на отпадъците е един полезен навик, който всички постепенно трябва да си изградим.

 3. екокатя Says:

  знам, че идеята е чудесна и в много градове и държави е реализирана (вкл. азиатски големи градове или квартали, африкански и др.) – видяла съм го. но – опитах и аз да намеря за фирмата, в която работя, фирма, която да ни събира и извозва разделно отпадъците. рових и аз в и-нет, обадих се и в риосв-сф. няма регистър на такива фирми, няма инфо, добре че не се отказвам лесно. има една фирма – унитрейд бг – те събират разделно хартия, интересуват се от офис-хартия, защото явно е скъпа. който се интересува – да пробва, но искат бая количества 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: