Каквото зависи от мен…

Понеже утре е Международния ден за защита на озоновия слой, това е хубав повод да направя нещо, което си мисля от доста време. А именно – списък с принципите, които спазвам, за да не вредя на околната среда и с нещата, които възнамерявам да променя в това отношние в най-близко бъдеще. Това са неща, които са съвсем прости и по никакъв начин не нарушават ежедневния комфорт. 🙂

1.  Изваждам зарядното от контакта.

2. Винаги си изключвам компютъра вкъщи.

3. Изключително рядко ползвам самолет.

4. Нямам кола, ходя пеша, карам колело, ползвам автобус или влак.

5. Пера на 30, максимум 40 градуса при пълна до горе пералня.

6. Спирам кранчето, докато си мия зъбите.

7. Всички уреди вкъщи са клас А на енергийна ефективност.

8. Тоалетната не е с казанче, което харчи ненужно много вода, а с бутон, с който определяш колко вода да пуснеш.

9. Винаги изключвам крушките в стаите, където няма никой.

10. Стените на апартамента са изолирани.

11. Парното има термостат.

12. Изхвърлям боклуците разделно.

13. Използвам презареждащи батерии за фотоапарата.

14. Комуникирам чрез email и icq.

15. Опитвам се да избягвам вземането на найлонови пликчета. (което се оказва много трудно за изпълнение, тъй като продавачките обикновено ги нямат за нищо и ако си купиш 4 продукта, ти дават 3 торбички примерно…)

16. Избягвам да купувам плодове и зеленчуци извън сезона им.

17. НЕ изхвърлям храна.

***

1. Планирам да напълня фризера с пресни зеленчуци – домати, патладжани, пипер, тиквички. Така хем ще имам свежи зеленчуци през зимата, хем фризерът ще харчи по-малко.

2. Ще си сменя обикновените електрически крушки с енергоспестяващи. От една страна това спестява 70 килограма въглероден двуокис, а от друга – ползата тук е ясна, мисля.

3. Ще засадя дръвче, обещавам!

4. Ще намаля използването на пластмасови чаши, чинии и прибори в офиса и на купони.

5. Ще пазарувам стоки с малки или никакви опаковки.

6. Ще намеря начин как да се отърва от старите дрехи по най-разумен начин.

П.с. Всички идеи са взети от брошурата „Зелен жокер“ на Списание Едно.

Advertisements

13 Коментари to “Каквото зависи от мен…”

 1. Michel Says:

  Хубави идеи…

  Аз просто ще си карам колелото… както и досега 🙂

 2. waterfairy Says:

  И това не е никак малко 🙂
  Аз стискам палци да направят по-скоро велоалеята във Варна и се мятам на моето.

 3. Selene Says:

  Иии, всичките ги използвам с изключение на тези:

  Всички уреди вкъщи са клас А на енергийна ефективност – скъпички са и засега сме с клас А хладилник и другите уреди са праисторически, ама какво да се прави, финанси.
  Стените на апартамента са изолирани – и това е скъпичко, а е доста нужно, защото с надуто парно пак мръзнем. 😦
  Изхвърлям боклуците разделно – и от това се отказах когато видях как боклукчиите взимат кофите с разделния боклук и ги изхвърлят на едно и също място. :/ Много са зле тия, дали са пари за кофи, но не и за камиони с повече отделения. :/
  Дам, това с дръвчето също не съм го правила, просто в центъра на София няма къде, а и не се хващат и изсъхват за нула време, заради адски мръсния въздух, един съсед опита. Но някой ден като мръдна от града за повече от пет дена, ще го сторя. 🙂
  Хубаво е, чеи в България вече има повече хора, които мислят за околната среда. Дано бройката нараства, защото една птичка пролет не прави. Поздрави!

 4. waterfairy Says:

  И аз се радвам, когато разбера, че не съм единствена и други хора също ги е грижа за околната среда 🙂
  За първите две неща – може да е по-скъпо, но пък с течение на времето се изплаща неколкократно. Струва си да се помисли.
  За боклука – и аз от няколко места съм чувала, че после пак ги събират на едно място. Но от Екобулпак твърдят, че се извозвали със специални камиони, а са публикували и една брошура, според която отпадъците се сепарират върху някакъв конвейер – http://www.ecobulpack.com/uploads/file/A3_sticker.pdf.
  Този въпрос не ми е много ясен и ще се радвам, ако някой може да ме осветли как стоят точно нещата.

 5. Selene Says:

  Аз не съм чувала, аз го виждам с очите си всяка вечер, кофата е точно пред нашия прозорец и сме на партер. :Р А за изплащането си права, ние хладилникът сменихме, ама другото ще ппочака малко по-добри времена. :РР И много хубав блог, поздравления^^

 6. Силвия Says:

  Ако крушките са енергоспестяващи е по-добре да не се изключват.

  Същото важи и за някои конфигурации компютри, които е по-добре да се оставят в hybernate режим, отколкото да се включват и изключват… Естествено тук стои въпросът за колко време става въпрос. Иначе добри опити, но аз като циник ще кажа, че колкото и да си спирам водата, докато си мия зъбите (ползвам душ, а не вана), понеже съм виждала в какви количества се изхвърля вода в разни (малки) предприятия, просто не мисля, че това оказва някакво влияние.

  Обаче мисля, че не това е важно – не да го правиш, наистина за да спасиш планетата, а за да не забравяш, че това е проблем на дневен ред. Макар че и за това имам друго мнение, ама хайде, да не разваляме хубавата работа. 🙂

 7. waterfairy Says:

  Аз пък си мисля, че има значение какво прави всеки един човек на тази планета и че е по-добре да направиш нещо, което е от полза, от колкото да не правиш нищо и така косвено да причиняваш вреда.

  Що се отнася до използването на водата – вярно е, че повечето потребление е за индустриални нужди, но пък те са свързани с производството на електроенергия, топлина и др., които пак ние ползваме. Нали всичко, което се произвежда, се употребява от хората, а не от някой друг. Така отново се връщаме към това да се съобразяваме какво и колко потребяваме.
  Защото нищо не е изолирано, всичко на Земята е взаимосвързано.

  Отделен въпрос е това защо ти смяташ, че спасяването на планетата не е на дневен ред. Би ми било интересно да прочета и друга гледна точка. Поздрави! 🙂

 8. Петър Събев Says:

  Лично мнение, Силвия (без да съм го проверявал):
  Енергоспестяващите крушки йонизират газ и при тях нещата са прости: при включено свети и хаби ток, при изключено не свети и не хаби ток.
  При тези с нажежаема жичка има известна логика да не се изключват всяка секунда, тъй като нагряването и изстиването на жичката бързо ще промени свойствата й и крушката ще изгори скоро – така че може би 3-4 минути е добра граница.
  За компютъра също е толкова, поради простата причина, че при началното включване компонентите му се амортизират и отива малко повече енергия за задвижване на хард-диска, процесора и някои други устройства… но като цяло ако оставиш компютър с 400 W захранване включен докато си на работа (10 часа), крайната сметка е 4 KWh отгоре. Това е точно толкова, колкото средно мощен климатик или бойлер изгарят за около час.
  За автомобил – много пъти съм се чудил дали си струва да изгасяш автомобила или не на светофар… Стоейки на едно място, бричката си помпа бензин, но пък от друга страна, за запалването е нужно много повече гориво, отколкото ако колата кротко си стои на място. В крайна сметка, ако стоиш повече от 3 минути на дадено място, по-добре е да изключиш двигателя.
  И още нещо: гледай „Неудобната истина“
  http://psabev.blogspot.com/2007/06/blog-post_06.html

 9. Силвия Says:

  ….. хайде ще си премълча коментара… 🙂
  Само ще кажа, че филмът съм го гледала но и мнението си за него ще премълча (засега) – не е това темата и не искам да я отвличам.

 10. waterfairy Says:

  Силвия, защо да мълчим, вместо да говорим по въпроса, след като е очевидно, че има много неясни неща? Можеш да коментираш свободно в моя блог по всички въпроси свързани с екология и опазване на околната среда.

 11. Силвия Says:

  Защото предпочитам сериозни теми, по които имам сериозна позиция да не обсъждам по този начин. Това е.
  А и не мисля, че мнението ми има каквото и да било значение 🙂

 12. waterfairy Says:

  Не виждам тогава какъв е смисъла да се включваш въобще в коментари по блогове и да ни оставяш с незадоволено любопитство.

  Всяко мнение има значение!

 13. Часът на Земята « Water Fairy Says:

  […] ако наистина ви е грижа, то тогава може да се замислите какво бихте могли да правите през цялата година, за да […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: